Når gode frivillige ideer får liv

Det kom mange gode idèer på innovasjon- og samskapingsverkstedet som ble holdt med frivilligsentralen i anledning frivillighetens dag for rundt ett år siden. Flere av disse nye tiltakene har fått fart på seg i løpet av året. For eksempel har tiltaket "Fotspor og kaffi" gitt mersmak for mange.

5. desember var frivillighetens dag! I den forbindelse vil vi fremheve noen av de spennende tiltakene som har blitt til ved hjelp av de frivillige i Tysvær kommune.

Et av de flotte tiltakene som ble foreslått på innovasjon- og samskapingsverkstedet i fjor var "Fotspor og kaffi". Tanken var at eldre voksne kan møte opp ved Haugaland hestesport arena på Frakkagjerd hver tirsdag, for å få seg en gåtur i frisk luft, med sosial omgang.

På slutten av turen venter, som navnet sier, en liten belønning, nemlig en god og varm kopp "kaffi" på godt haugalandsk. Av og til serveres det til og med "noko attåt".

Tiltaket settes pris på av de som deltar. Rundt ti personer fra eller til, møter opp jevnlig for å bli med. Men det er plass til flere.

- Det er ganske jevnt oppmøte til tur. Det er blitt en fast «kjerne» som møter hver gang, og noen mer sporadiske. Vi har frivillige besøksvenner med hund som er med og går turen, noe som blir satt pris på, forteller Anne Kesia Gullhav Leirvik fra Tysvær nærmiljøsentral, som er tilknyttet Røde kors.

- Og det er populært. De gleder seg til inn og få "kaffi" og praten går lett. De sitter en god stund og prater, sier hun.

Foto: Privat

- For alle

De er minst to frivillige med hver gang, i og med at det naturligvis er forskjellig nivå på turdeltagerne. Noen klarer ikke å gå så langt eller fort, og da kan de dele seg opp slik at en frivillig går med fortroppen, mens en annen følger baktroppen.

Her er det altså rom for alle, uansett om en er "sprek" eller ei.

Deltagerne er flinke til å dele informasjon om turen slik at de tar med seg en venn, og flere av dem samarbeider gjerne om å kjøre sammen til Haugaland hestesport arena.

- Det at de fleste har gått turen siden oppstart er jo et positivt tegn på at vi har truffet noe, sier Gullhav Leirvik.

De etterlyser som sagt gjerne flere deltakere, spesielt håper de at flere menn vil ta turen.

- Det er en til to faste mannlige turdeltagere og de syns det er for lite, så her har vi noe å jobbe med.

Bra for psykisk helse

Gullhav Leirvik tenker det er bare positive fordeler med å hive seg med på en slik tur.

- Jeg personlig har ikke gått så mange turer nå i høst, så når jeg gikk tur denne uken, tenker jeg at det har noe å si for helsen å gå tur hver uke. Deltagerne virker mer opplagte. De får jo i tillegg det sosiale, det bidrar jo til å bedre den psykiske helsen, sier hun.

Håpet er at tiltaket kan fortsette etter nyttår. Kanskje det kunne blitt permanent?

- Vi har søkt noe midler til kaffi og litt diverse. Vi vet at det betyr noe for deltagerne å komme hit, og de frivillige føler også eierskap til aktiviteten, avslutter hun.

Bakgrunn:

5. desember i fjor inviterte leder av Tysvær Frivilligsentral til samskapnings- og innovasjonsverksted med Eldrerådet og Ungdomsrådet til stede, for å si noe om behovet til de to målgruppene.

Statsforvalter i Rogaland finansierer dette via prosjektet «Sammen om frivillighet» som gjennomføres av Tysvær Frivilligsentral.
Totalt var det 150.000,- i potten.

Oversikt over innvilget tiltak:

1. Prosjekt: Trafikalt grunnkurs med Haugaland Motorklubb og ADHD avd. Haugaland.

Måltall: 40-60 ungdommer

Mål: Gi trafikalt grunnkurs for ungdommer som trenger særlig tilrettelegging og støtte. Utfordringer med økonomi, ADHD og sosial vegring. Samarbeid med Haugaland transportskole. Tilpasset undervisning.

2. Prosjekt: Pilotprosjekt buss tirsdager 16-19 – Skjold IL og Haugaland Hestesportarena.

Måltall: Mangler info

Mål: Få barn, unge og eldre i aktivitet. Grinde-Stegaberg.

3. Prosjekt: Ungdoms klubb lørdager–Aksdal og Førresfjorden KFUK-KFUM og Førresfjorden menighet.

Måltall: 30-80

Mål: Ungdom i aktivitet

4. Prosjekt: Lunsjtreff –Førresfjorden menighet og Førre sanitetsforening.

Måltall: 50 

Mål: Møteplass og fellesskap for eldre.

5. Prosjekt: Fotspor og kaffe –Haugaland Hestesport og Haugesund Røde Kors

Måltall: Start med 10-15, ingen begrensning oppover

Mål: Aktivitet og fellesskap for eldre.

6. Prosjekt: Mandagstreff i søre Tysvær – Tysvær sanitetsforening og Tysvær pensjonistlag.

Måltall: 15 +

Mål: Aktivitet og fellesskap for eldre.

2024 © Tysvær Frivilligsentral